Drie ongewone eetbui-triggers

Eetbuien ontstaan door een overload aan emoties. Je systeem wordt overbelast en gaat op zoek naar een manier om dat mentale energieverbruik te compenseren. De zakken chips gaan open, geen enkel koekje of stuk chocolade is dan nog veilig. Jep, je hebt een eetbui. Dat stress en overprikkeling eetbuien stimuleren is niet nieuw. Maar kende je deze oorzaken van eetbuien al?

1. Te weinig slaap

Ons lichaam gebruikt een hele dag door lichamelijke en mentale energie. Door te slapen kunnen onze spieren recuperen en onze geest herbronnen. Bij een slaaptekort is je batterij niet volledig weer opgeladen. Als je dàn te maken krijgt met een ruzie, een tegenslag, … ga je door je energiereserves heen. Dat wil jouw lichaam zo snel mogelijk weer herstellen en het zal dus de kortste en meest gekende weg nemen, inderdaad zo snel mogelijk zouten, vetten en suikers naar binnen werken.

2. Te veel cafeïne

Van cafeïne is geweten dat het een oppepper is. Het geeft een gevoel van energietoename en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Eigenlijk hou je je lichaam voor de gek. Van zodra de cafeïne is uitgewerkt, zal je lichaam de signalen van de energiedip registreren en zal het zijn best doen om, je raadt het al, de reserves te gaan aanvullen met eten.

3. Persoonlijkheid

Ben jij introvert of extravert? Misschien kan je hier snel op antwoorden, misschien niet. Laat me je eerst een andere belangrijke vraag stellen: op welke manier laad jij op? Is dat door op jezelf te zijn, door met een vriendin één op één een babbeltje te doen? Of krijg jij net energie van in groep zijn, de verhalen van anderen te horen en je te kunnen mengen in feestgedruis?

Ik heb jarenlang gedacht dat ik extravert was. Ik kon ‘deugd’ hebben van feestjes, van praten met verschillende mensen, van dansen. Wat me wel opviel is dat ik me vooraf moest oppeppen en dat ik de dag nadien liefst met rust gelaten werd. Pas jaren later ontdekte ik dat introvert of extravert zijn niet te maken heeft met hoe je je opstelt, wel met hoe je jezelf herbront.

Ga je dus als introvert vaak naar feestjes, bijeenkomsten en recepties gaat en je daarnaast weinig me-time neemt … en neemt daarnaast te weinig tijd voor jezelf, dan is de kans groot dat je eetbuien in de hand werkt.

Omgekeerd, ben je extravert en blijf je vaak thuis, ben je vaak op je eentje dan is ook hier de kans groot dat je neigt naar eetbuien.

In een volgend blogartikel ga ik dieper in op de impact van introversie en extraversie op eetgedrag.

To sum up: heb je last van eetbuien? Ga dan bij jezelf het volgende na:

  • Slaap ik voldoende en goed?
  • Kan ik minderen met koffie, thee, cola, …?
  • Ben ik introvert of extravert en hou ik daarmee rekening als ik mijn batterijen oplaad?

In mijn gratis mini-cursus ga ik dieper in op dat laatste. Ik leer je hoe je kan ontdekken of je introvert of extravert bent en welke kleine aanpassingen je kan doen zodat je je eetbuien tot de helft kan doen afnemen.
UPDATE: de mini-cursus wordt vernieuwd. Wens je op de hoogte gehouden te worden, stuur me dan een bericht via deze link