Kennismaking & werkzwijze

Een eerste ontmoeting begint met wat papierwerk. Volgens de privacywetgeving ben ik verplicht om eea aan jou toe te lichten en uit te leggen. 
Daarna licht ik mijn werkwijze toe zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je kan verwachten binnen de begeleiding en wat ik voor jou kan betekenen. Daarna luister ik graag waar je tegenaan loopt om tenslotte te kunnen besluiten of we al dan niet opstarten.

Ils Vermeiren psycholoog Westmalle

Als we de begeleiding opstarten, word ik jouw ‘compagnon de route’. Dat betekent dat ik naast jou zal wandelen doorheen je proces zodat jij je weg kan vinden. Ik werk lichaams- en ervaringsgericht. Het opzet daarbij is dat je inzicht krijgt in je eigen handelen en denken. Naast gesprekken zal je dus ook op regelmatige basis een oefening mee naar huis krijgen.  

Het Dynamisch Levensmodel vormt de rode draad doorheen de begeleiding. Dit model focust op het lichamelijke energiepeil. Dit wordt bepaald door zeven lichamelijke basisbehoeften waar we doorheen jouw begeleiding mee aan de slag zullen gaan. Enkele voorbeelden zijn slaap, zuurstof en (fysieke) warmte. Je zal merken dat de oefeningen opgebouwd zijn rond deze thema’s. Van zodra jouw energiepeil gunstig evolueert, zet het model in op ‘meer jezelf kunnen worden’.  In principe gaat het model er van uit dat naarmate je jezelf beter kent en meer je eigen richting kan volgen in het leven, je meer evenwicht zal ervaren en je klachten bijgevolg zullen afnemen. Het model zegt dat eetproblemen geen probleem an sich zijn maar een veruiterlijking  van onderliggende psychologische dynamieken. Dat maakt het ook weinig zinvol om eetproblemen ‘as such’ aan te pakken. Concrete tips of oplossingen zijn hier dus niet aan de orde. 

Als je minderjarig bent, is het de gewoonte dat jouw ouders om de 4 à 5 consultaties een oudergesprek inplannen. Ik neem op voorhand met jou door wat er tijdens dit gesprek besproken zal worden en koppel nadien ook terug. 

Ben je meerderjarig dan is het niet gebruikelijk dat ouders intensief betrokken worden, tenzij op jouw expliciete vraag.