Kennismaking & opstart begeleiding

Tijdens het kennismakingsgesprek stemmen we onze verwachtingen op elkaar af en ik beantwoord jouw vragen. Het is belangrijk om na te gaan of er een klik is tussen ons en of je je goed voelt bij onze eerste ontmoeting. Alleen dan is het zinvol om samen verder te gaan.

Ils Vermeiren psycholoog Westmalle

Als we de begeleiding opstarten, word ik jouw ‘compagnon de route’. Veel mensen starten bij het toelichten van hoe hun eetprobleem er uitziet en welke impact het heeft op hun dagelijkse leven maar dat is geen must. Maak je niet te veel zorgen over wat je precies moet vertellen of waar te beginnen, we vinden onze weg wel. Je zal merken dat ik doorheen het gesprek gerichte vragen stel, een aantal dingen opmerk en teruggeef. 

In begeleiding wordt altijd eerst gefocust op meer vaste grond onder je voeten voelen, meer ademruimte krijgen. Je krijgt concrete tips mee naar huis om alvast mee aan de slag te gaan. Vervolgens gaan we op jouw tempo na waar je tegenaan loopt, welke patronen er misschien te herkennen zijn en wat er onderliggend speelt. 
Psychologische begeleiding bij eetproblemen biedt geen pasklaar antwoord. De focus ligt op het ontdekken en inzicht krijgen in het onderliggende systeem dat bepaald eetgedrag veroorzaakt en in stand houdt. Door hier inzicht in te krijgen, wordt verandering in nadelige eetgewoonten mogelijk. 

Ben je jonger dan 18 dan bespreken we samen op welke manier en in welke mate we jouw ouders kunnen betrekken. Jij geeft aan wat voor jou goed voelt.

Op de vraag hoeveel sessies er nodig zijn, antwoord ik meestal dat je je na een drie- à viertal sessies beter zal gaan voelen. Hoeveel sessies er in het totaal nodig zijn, is afhankelijk van de ernst van de situatie, van hoe je je voelt en nog een aantal variabele factoren.
Vele mensen kiezen ervoor om (twee)wekelijks langs te komen maar dat is geen must. De frequentie hangt af van de ernst van de situatie, hoe jij je voelt en waar je nood aan hebt. We bespreken de verwachtingen tijdens het eerste gesprek.

Als er sprake is van een eetstoornis, vraag ik om parallel de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde diëtist.
Psychologische begeleiding is enkel mogelijk als het lichamelijk verantwoord is. No worries, ik zoek samen met jou naar die diegene die bij jou past en jou hierin het best kan ondersteunen.