5 redenen waarom jij de moeder bent die je dochter nodig heeft in haar herstel van anorexia

Als je dochter anorexia heeft, dan ga je door een pittige periode. Herstellen is vaak moeizaam en verloopt met veel ups en downs. Hoewel je weet dat de band tussen jou en je dochter goed zit, kan de eetstoornis ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan je capaciteiten als mama.

Anorexia kost enorm veel energie, niet alleen van je dochter, ook van jou en je gezin. Hoe lager je energiepeil, hoe makkelijker twijfel toeslaat.

Weet dat jij de moeder bent die je dochter nodig heeft, ook al voel je je soms onzeker.

Hier is waarom:

  1. Jij kent je kind het beste

Je hebt haar 9 maanden gedragen en bent met haar meegegroeid. Je kent haar sterktes en haar gevoeligheden. Je weet wanneer ze een knuffel kan gebruiken en wanneer niet. Jij ziet aan de manier waarop ze haar jas uittrekt na school, of ze een leuke dag had of niet. Dat kan alleen een moeder.

  1. Jij gelooft in haar

Je dochter wil herstellen, dat weet jij. Je weet dat je dochter haar best doet om te herstellen, ook al treedt de eetstoornis vaak op de voorgrond. Laten voelen dat je in je dochter gelooft en dat je haar steunt, is goud waard. (Lees ook ‘vijf eenvoudige manieren om je dochter te steunen in haar strijd tegen anorexia’.)

  1. Jij hebt een sterk moedergevoel

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat moederliefde uniek is. Alsof er een stukje van je eigen hart rondloopt in de vorm van een dochter. Het is niet onwaarschijnlijk dat jij als één van de eersten hebt opgemerkt dat er iets aan de hand was, misschien nog wel voor er echt sprake was van een eetstoornis. Onderschat de kracht van deze intuïtie niet. Durf vertrouwen op dat aanvoelen. Het is je gids in deze strijd tegen de eetstoornis.

  1. Je durft steun vragen

Als moeder en als volwassen vrouw weet je dat je het niet alleen hoeft te doen. Niemand staat alleen. Misschien weet je dat wel maar had je dit blogartikel nog even nodig om ook effectief je telefoon te pakken en een vriendin te bellen. Ik weet dat het niet altijd eenvoudig is om hulp toe te laten maar jij weet wie je in vertrouwen kan nemen, jij kent je eigen steunbronnen waar je op kan terugvallen als het even moeilijk is. Door je kind te tonen dat je ook zelf af en toe tijd neemt om op te laten, geef je haar het goede voorbeeld.

  1. Je toont je menselijke kant

“Echte moeders zijn niet perfect en perfecte moeders zijn niet echt” Mooi hè, die quote. Plukte ik van het internet.

De eetstoornis van je kind zorgt voor veel spanning. Soms wil je je dochter achter het behang plakken, soms ben je de wanhoop nabij. Alle emoties passeren de revue als je samen met je dochter vecht tegen een eetstoornis. Dat is normaal. Lees die zin nog een keer. Je bent maar een mens. Je hoeft je emoties niet weg te stoppen, je hoeft niet te doen alsof alles OK is. Meer hierover in het artikel ‘Hoe je je kwaadheid naar je kind met anorexia constructief ombuigt’

 

Je strijdt samen met je dochter, met je gezin tegen anorexia. Dat is moeilijk en achteraf gezien had je misschien dingen anders willen doen. Laat dat geen reden zijn om aan jezelf te twijfelen. Jij bent de moeder die je dochter nodig heeft. Echt. Waar.e